ПРОГРАМА

розвитку комунального підприємства «Зміїв-Сервіс»

Зміївської районної ради Харківської області на 2019 р.

м. Зміїв
2019 р

З М І С Т 

1. Водопостачання та водовідведення 
1.1. Вступ……………………………………………………………...3
1.2. Визначення проблеми…………………………………………4
1.3. Мета Програми…………………………………………………4
1.4. Заходи Програми……………………………………………….5
1.5. Фінансування та матеріальне забезпечення………………7
1.6. Очікувані результати.………………………………………….7

2. Тверді побутові відходи
2.1. Вступ………………………………………………………………8
2.2. Визначення проблеми…………………………………………..8
2.3. Мета Програми…………………………………………………..8
2.4. Заходи Програми………………………………………………...8
2.5. Фінансування та матеріальне забезпечення………………..9
2.6. Очікувані результати…………………………………………….9

 

ВОДООСТАЧАННЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ


1.1.Вступ
Комунальне підприємство «Зміїв-Сервіс» Зміївської районної ради Харківської області надаєпослуги з централізованого водопостачання та водовідведення (без обслуговування внутрішньо-будинкових систем), забезпечує населення та підприємства міста і району водою, яка загалом відповідає ДержСанПін 2.2.4-171-10 та здійснює відвід і очищення каналізаційних стоків. Не відповідає стандартам вода в свердловинах №8, №10, №12, свердловина с. Бірки, свердловина с. Гайдари.
Підприємство надає послуги в п'яти населених пунктах, а саме: м. Зміїв, с. Бірки, с. Лиман, с. Соколове, с. Гайдари, це 17275 абонентів і172 підприємства. Ця кількість щороку збільшується. 
Підприємством експлуатується наступні виробничі об’єкти: 
- свердловини – 13 шт;
- водопровідні насосні станції(ВНС) - 2шт;
- очисні споруди – 5шт.;
- каналізаційні насосні станції(КНС)- 5 шт.
Водопостачання здійснюється 24 години на добу. З метою оптимізації використання електроенергії робота насосів частково автоматизована.
Підприємство вживає заходи щодо економії та зниженню витрат на електроенергію, а саме встановлення частотних перетворювачів, які дозволяють скоротити потреби електроенергії та дадуть змогу подовжити роботу глибинних насосів. У 2018 р. встановлено 5 частотних перетворювачів, котрі дозволили скоротити потреби електроенергії на 30%.
На балансі підприємства знаходиться 145,738 км. водопровідних і 23,296 км каналізаційних мереж. Термін експлуатації перевищує 50 років, зношеність складає 80 %. 
Щорічно за кошти бюджетів різних рівнів капітально ремонтується близько 10 % водогонів.
Щороку КП «Зміїв-Сервіс» власними силами та коштами проводить заміну аварійних ділянок, але усунення аварійних ситуації поточним ремонтом не завжди приводить до позитивних результатів. Тоді, розробляється комплекс заходів щодо капітального ремонту аварійних ділянок. 
Протягом 2018 року було здійснено капітальний ремонт водопроводу на 8 ділянках, що значно скоротило кількість аварійних ситуацій і покращило якість подачі води споживачам (схеми заміни трубопроводу показані на ілюстраціях - додатки 1-7 на 7 арк.)
Вже розпочаті роботи по підключенню централізованого водопостачання мешканцям 
с. Зідьки Зміївського району Харківської області і в планах на 2019 р. є продовження будівництва водопроводу до школи в с. Зідьки, а це – 1270 м.(схема будівництва водопроводу показана на ілюстрації-додаток 7-1 на 1 арк.). Після будівництва магістральної мережі водопроводу планується робота по підключенню інших мешканців с. Зідьки – це близька 28 вулиць та провулків(схеми запланованих вулиць та провулків по підключенню до центральної мережі водопроводу показані на ілюстраціях – додаток 17 на 1 арк.)
Для безперебійного водопостачання населення підприємство робить кроки до реалізації проекту по кільцюванню водопровідних мереж. Завдяки кільцюванню абоненти будуть отримувати воду з трьох свердловин. Кільцеві мережі забезпечать безперебійну подачу води навіть при аваріях на окремих ділянках і при відключенні, подача води інших ліній не припиняється. Вони менш схильні аваріям, тому що в них не виникають сильні гідравлічні удари. Вода в мережах не замерзає бо циркулює по всій системі. Також вони повністю відповідають вимогам протипожежного водопостачання.


1.2. Визначення проблеми
Розроблення Програми розвитку обумовлено:
- незадовільним технічним станом та зношеністю основних фондів систем водопостачання та водовідведення;
- застосуванням застарілого обладнання в системах водопостачання та водовідведення;
- високою енергоємністю обладнання систем централізованого питного водопостачання та водовідведення;
- обмеженістю власних фінансових ресурсів, необхідних для розвитку, утримання в належному технічному стані та експлуатації систем питного водопостачання та водовідведення.

1.3.Мета Програми
Мета Програми – визначення напрямків та переліку заходів, які сприятимуть задоволенню потреб споживачів м.Зміїв і району у питній воді гарантованої якості відповідно до вимог чинних нормативних документів за доступною, економічно обґрунтованою ціною, забезпечення сталого функціонування систем централізованого водопостачання та водовідведення, їх надійності та раціональне використання водних ресурсів, поліпшення санітарно-епідеміологічного та екологічного стану, запобігання виникненню надзвичайних екологічних ситуацій, приведення накриття каналізаційних та водопровідних колодязів до належного стану.
Для досягнення цієї мети необхідне вирішення завдань щодо:
- реконструкції та капітального ремонту водопровідно-каналізаційного господарства;
- попередження виникнення аварійних ситуацій, забезпечення надійності функціонування водо-каналізаційних систем;
- посиленого контролю за якістю питної води;
- оновлення та модернізації систем водопостачання та водовідведення, підвищення ефективності та надійності їх функціонування;
- покращення екологічної і санітарно-епідеміологічної ситуації;
- енергозбереження;
- збереження природного ресурсу – питної води.
Програмою передбачаються впровадження комплексу заходів, направлених на поліпшення якості води та забезпечення сталого функціонування і розвитку систем водопостачання та водовідведення. 
Реалізація Програми дозволить забезпечити беззбиткову роботу підприємства, його здатність самостійно інвестувати в заходи на системах водопостачання та водовідведення при збереженні належного рівня та якості послуг з оптимальними, економічно-обгрунтованими тарифами. Основними напрямками Програми є:
- поліпшення якості води;
- підвищення надійності роботи систем водопостачання та водовідведення;
- скорочення невиробничих втрат води і витоків;
- підвищення ефективності використання енергетичних і матеріальних ресурсів;
- економія водних ресурсів;
- забезпечення беззбиткового функціонування систем.

1.4.Заходи Програми
На 2019 рік капітального ремонту водопроводу потребуютьнаступні найбільш аварійні ділянки, проектно-кошторисна вартість яких вже відома(схеми заміни трубопроводу показані на ілюстраціях-додатки 8-16 на 9 арк.):

Найменування об'єкта (згідно з експертизою), його місцезнаходження, вид робіт

Протяжність,

 м

Кошторисна вартість об'єкта, 
тис. грн

Капітальний ремонт  водопроводу по Майдану Соборному  від колодязя Г-5/СБ-1 до колодязя СБ – 6 в м. Зміїв Харківської області

245

1 019,392

Капітальний ремонт  водопроводу по вул. Покровська  від колодязя П - 1 до колодязя П – 7 в м. Зміїв Харківської області

897

1 484,160

Капітальний ремонт  водопроводу по вул. Слюсаренка від колодязя С - 1 до колодязя С – 4 в м. Зміїв Харківської області

390

875,740

Капітальний ремонт  водопроводу по вул. Гагаріна  від колодязя Х - 24 до колодязя Г – 5/СБ-1  в м. Зміїв Харківської області

240

1 491,868

Капітальний ремонт водопроводу по вул. Отакара Яроша від свердловини до колодязя О-5 в с. Соколово Зміївського району Харківської області

880

1 597,516

Капітальний ремонт водопроводу по вул. Отакара Яроша від колодязя О-5 до колодязя О-9 в с. Соколово Зміївського району Харківської області

750

1 592,342

Капітальний ремонт водопроводу по вул. Отакара Яроша від колодязя О-9 до колодязя О-11/1 в с. Соколово Зміївського району Харківської області

1000

1 624,669

Капітальний ремонт водопроводу по вул. Отакара Яроша від колодязя О-2 до колодязя О-15 в с. Соколово Зміївського району Харківської області

920

1 678,368

Капітальний ремонт водопроводу відсвердловини № 1/1974 до колодязя К1 в м. Зміїв Харківської області

1035

1 668, 586

Капітальний ремонт свердловини № 1/1974 розташованою за адресоюм. Зміїв вул.Пролетарське шоссе б/н

 

1 633, 644


Для заміни планується використати водопровідні пластмасові труби різних діаметрів з ПВХ, що забезпечить стійкість до зносу, довгий термін служби,зменшення витоків та аварійності. Завод-виробник дає гарантії на ці труби 50 років та 10 років на зварні з’єднання.

Після реалізації капітального ремонту вищенаведених ділянок, на черзі у підприємства є:
- капітальний ремонт водопроводу по майдану Соборному від колодязя СБ-6 до колодязя З-1 – 250 м;
- капітальний ремонт водопроводу по вул. Гагаріна від колодязя Г-5 до колодязя Г-11 – 250 м;
- капітальний ремонт водопроводу по вул. Гагаріна від колодязя Г-11 до колодязя Г-19 – 450 м;
- капітальний ремонт водопроводу по вул. Гагаріна від колодязя Г-19 до колодязя Г-24 – 480 м;
- капітальний ремонт водопроводу по вул. Широнінців.
В 2018 році виготовлений проект на будування лікувально-фізкультурного комплексу комунального некомерційного підприємства «Зміївська центральна районна лікарня». Нашим підприємством була внесена пропозиція приєднання комплексу до централізованого водовідведення. Таким чином, це дасть змогу одночасно каналізувати ліцей №1, стадіон «Авангард» та населення прилежних вулиць (вул. Пушкарьова, вул. Носика, вул. Слов’янська, вул. Жовтнева, вул. Конституції, пров. Лісний). А це в свою чергу дасть можливість мінімізувати збиток навколишньому середовищу від вигрібних ям домоволодінь приватного сектора, а також зменшити ймовірність зараження стічними водами поверхневих водоносних горизонтів.
Очисні споруди також мають підлягати модернізації. На очисних спорудах необхідно замінити фізично зношене або морально застаріле обладнання для підвищення якості процесу очищення і забезпечення енергозбереження, споруди фізично зношені і частина очищених на них стоків не відповідає стандартам та встановленим нормам ГДС.У зв’язку з цим планується:
1. Реконструкція очисних споруд № 2 в м. Зміїв;
2. Реконструкція очисних споруд в с. Бірки з механічною очисткою стоків – проект з експертизою в наявності;
3. Реконструкція очисних споруд в с. Соколове;
4. Будівництво каналізаційного колектору від лікувально-фізкультурного комплексу комунального некомерційного підприємства Зміївська центральна лікарня до ОС №1;
5. Провести заміну каналізаційних мереж в с. Бірки по вул. Маяковського. А саме каналізаційного колектору який знаходиться на глибині понад 9 метрів. (cхема показана на ілюстрації-додаток 18 на 1 арк.)
6. Реконструкція очисних споруд № 1 в м. Зміїв. 
За допомогою інвесторських коштів трьох молзаводів у 2018 році на ОС № 1 було придбано комплекс AQUALOS попередньої очистки висококонцентрованих виробничих стічних вод , який дозволяє очистити стоки від жирів, зважених та органічних речовин, ПАР, масел та інших забруднень. Провадження цього комплексу дозволить підготувати стічні води що надходять від молочних підприємств м. Зміїв для подальшої сумісної з господарсько-побутовими стічними водами очистки на очисних спорудах №1 м. Зміїв від біогенних елементів на системах «Біоплато» . 
Також важливим кроком для підприємства є прийняття водопровідних мереж від інших балансоутримувачей, а саме:

Найменування об'єкта (згідно з експертизою),
його місцезнаходження, вид робіт                      Кошторисна вартість об'єкта, тис. грн
Третій Вирішальний                                                   6 447 453,00
С. Першотравневе                                                    15 572 631
Санаторій Занки                                                        5 513 188
С. Гостра                                                                    8 301 771

У 2018 році підприємство ініціювало внесення доповнень до обласної Програми «Питна вода 2012-2020рр» заходи щодо відновлення експлуатації безгоспних чи новонайдених свердловин для їх дослідження та вразі невідповідності їх нормам - тампонуванню.

1.5. Фінансування та матеріальне забезпечення
Фінансування Програми проводиться за рахунок державного, обласного та місцевого бюджетів, власних коштів підприємства та коштів по інвестиційним проектам.


1.6. Очікувані результати
Виконання Програми сприятиме:
- покращенню водопостачання населених пунктів;
- зниженню витрат за рахунок збільшення коефіцієнта корисної дії обладнання;
- зниженню втрат води в мережах, стабілізація роботи системи водопостачання;
- покращенню роботи систем водовідведення, екологічного стану, попередження забруднення земель;
- зниженню енерговитрат, стабілізації роботи водопровідної та каналізаційної систем.


ТВЕРДІ ПОБУТОВІ ВІДХОДИ

2.1. Вступ
Комунальне підприємство «Зміїв-Сервіс» надає послуги з вивезення твердих побутових відходів (далі ТПВ) мешканцям міста та району. Послугами з вивезення ТПВ користується 41 населений пункт, 46369 чол. 
Збирання твердих побутових відходів здійснюється контейнерним методом. На даний час нараховується 862 контейнера для збору твердих побутових відходів.
На балансі підприємства нараховується 7 одиниць спеціалізованої автомобільної техніки. Протягом 2018 року на місцевий полігон було вивезено понад 20 тис. тонн твердих побутових відходів. 
На полігоні використовується застаріла технологія ущільнення сміття бульдозером.

2.2. Визначення проблеми
Проблеми, що мають місце у сфері поводження з побутовими відходами міста, потребують невідкладного розв'язання та фінансування заходів як на державному та регіональному, так і на місцевому рівні, з залученням різних джерел фінансування, в тому числі інвестицій.
Перша: відсутність системи сортування відходів та умов для роздільного збирання, переробки та утилізації сміття. 
Друга: швидка зношуваність контейнерів. 
Третя: недостатній рівень логістики та контролю за вивезенням ТПВ. 
Четверта: відсутність сучасних підходів до збирання та утилізації ТПВ.

2.3.Мета Програми
Мета Програми – визначення системи заходів для задоволення потреб споживачів Зміївського району у якісному вивезенні ТПВ за доступною, економічно обґрунтованою ціною, поліпшення санітарно-епідеміологічного та екологічного стану, запобігання виникненню надзвичайних екологічних ситуацій.
Для досягнення цієї мети необхідне вирішення завдань щодо:
- енергозбереження;
- розширення і модернізація діючих потужностей з вивезення ТПВ;
- перероблення ТПВ;
- використання побутових відходів як джерела вторинної сировини;
- створення ефективної системи управління у сфері поводження з відходами.

2.4. Заходи Програми

Пріоритетним завданням підприємства є будівництво сучасного заводу по переробці побутових відходів.На сьогоднішній час підприємством офіційно оформлені документи на право власності землі під полігон твердих побутових відходів з об’єктами їх сортування та переробки. Також ведуться переговори про будівництво сміттєспалювального заводу, який буде розташований на території нині діючого полігону.При будівництві має бути забезпечене суворе дотримання всіх необхідних нормативів, використання найсучасніших систем очистки та відповідне захоронення продуктів згорання, а також виробництво енергії з метою економії природних ресурсів.Підприємство приділяє особливу увагу екологічному питанню. 
З 2019 року підприємство планує поступово запроваджувати систему роздільного збирання ТПВ. З цією метою на 10-ти майданчиках будуть встановлені контейнери для різних видів сміття (скло, папір, металобрухт, пластик).
Для контролю за своєчасним вивезенням баків із сміттям на всіх одиницях техніки встановлені відеореєстратори. 
Також приймаються заявки від органів місцевого самоврядування та громадян на телефон диспетчерської служби.
Найболючіше питання це постійне підвищення вартості складових основних статей витрат підприємства. Коригування тарифів останній раз проводилося в 2017р. Нижче приводиться порівняльна таблиця вартості складових тарифів по водопостачанню, водовідведенню та вивозу сміття.

Порівняльна таблиця вартості складових тарифів 
по водопостачанню, водовідведення та вивозу сміття 

Складові тарифів

Одиниця виміру

станом на 01.01.2017р.

станом на 01.01.2019р.

Зміна цін та тарифів

Електроенергія

коп/1кВт.год.

2,36388

2,7320292

15,6%

Бензин А-92

грн/л

21,8

30,18

38,5%

Дизельне паливо

грн/л

19,8

30,48

53,9%

Мінімальна заробітна плата

грн

3200

4173

30,4%

Шини

грн

4700

5120

8,90%

2.5. Фінансування та матеріальне забезпечення
Фінансування Програми проводиться за рахунок державного, обласного та місцевого бюджетів, власних коштів підприємства та коштів по інвестиційним проектам.

2.6. Очікувані результати
Виконання Програми сприятиме:
- зниженню енерговитрат;
- зменшенню шкідливого впливу побутових відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини.
- зменшенню забруднення населених пунктів від побутових відходів.
- зменшенню обсягів захоронення побутових відходів.
- перетворенню сфери поводження з твердими побутовими відходами на рентабельну галузь.

Директор КП «Зміїв-Сервіс» В.К.Ревенко

 

Додаток 1.

Додаток 2.

Додаток 3.

Додаток 4.

Додаток 5.

Додаток 6.

Додаток 7.

Додаток 8.

Додаток 9.

Додаток 10.

Додаток 11.

Додаток 12.

Додаток 13.

Додаток 14.

Додаток 15.

Додаток 16.

Додаток 17.

Додаток 18.