ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ З ПОБУТОВИМИ ВІДХОДАМИ
  Витяг з Рішення LII сесії Зміївської міської ради V скликання від 10.09.2010р «Про затвердження Правил благоустрою міста».
2.3. До об’єктів благоустрою належать усі території міста.
2.5. На об’єктах благоустрою забороняється:
-  ...
- Вивозити та/або звалювати в невідведенних для цього місцях відходи, траву, гілки, листя, сніг, влаштовувати звалища;
- ...
- складувати будівельні матеріали, конструкції, обладнання за межами будівельних майданчиків;
- захаращувати території будівельними та іншими матеріалами, конструкціями, сміттям, побутовими відходами, відходами виробництва, накопиченням снігу та льоду тощо;
- порушувати правила складування, зберігання, розміщення, транспортування, утилізації та використання відходів;
- використовувати не за призначенням контейнери та урни для збору сміття та твердих побутових відходів;
- ...
2.6. Елементами благоустрою відповідно до цих Правил є:
- ...
- урни, контейнери для сміття, сміттезбірники;
- ...
5 Благоустрій та очищення територій, закріплених за домоволодіннями та садибами, що належать громадянам на праві приватної власності або знаходяться у користуванні.
5.15. Забороняється складувати в контейнери будівельне сміття, металобрухт і рідкі відходи (нечистоти), трупи тварин
5.17. Власники домоволодінь/садиб зобов’язані забезпечувати збирання в установлених місцях побутового сміття та організувати своєчасний вивіз на міське звалище.
5.18. Відходи з домоволодінь/садиб вивозяться за кошти власників або користувачів домоволодінь/садиб спеціалізованими підприємствами, що здійснюють вивіз відходів, спеціально обладнаним транспортом, на підставі договорів, укладених з власниками/користувачами домоволодінь/садиб.
5.19. Власник або користувач домоволодіння/садиби (споживач) зобов’язаний укласти зі спеціалізованим підприємством договір на вивезення побутових відходів.
5.21. Вивіз великогабаритних та будівельних відходів, гілок на полігон проводиться власником або користувачем домоволодіння/садиби власними силами, чи за його кошти спеціалізованим підприємством - виконавцем послуг на підставі відповідного договору.
5.22. На час будівництва та ремонту будинків чи споруд на території домоволодіння/садиби власник території повинен спеціально відвести місце, яке погодити з виконавчим комітетом Зміївської міської ради, для тимчасового складування будівельного сміття, яке повинно регулярно вивозитися.
5.23. Спалювання всіх видів відходів та вторинної сировини на прибудинковій території і в контейнерах забороняється.
8.16. Спалювати листя, гілки та непридатну деревину категорично забороняється.
8.17. Листя, подрібнені гілки деревини рослин і трав'янисті рештки квітково-
декоративних рослин та скошених газонних трав необхідно вивозити на спеціальні полігони або на відведені площадки на підприємствах зеленого господарства для приготування компостів, садових земель та інших органічних добрив.
10. Відповідальність за порушення правил благоустрою територій міста
10.1. Відповідальними особами за утримання в чистоті міських об'єктів і дотримання встановленого санітарного порядку за цими правилами слід вважати:
- ...
- на території домоволодінь, що належать громадянам на праві приватної власності, і прилеглих до них ділянок, тротуарів - власників будинків;
10.2. Відповідно до ст. 42 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» порушенням цих Правил вважається:
10.6. Засмічення території (під час будівництва, реконструкції та експлуатації об'єктів чи споруд) за межами огорож цих об'єктів і споруд:
ґрунтом, будівельним сміттям тощо, утворених під час виконання відповідних робіт.
10.11. Завантаження контейнерів для побутового сміття будівельним сміттям, металобрухтом.
10.13. Створення смітників, самовільне скидання побутового сміття,
побутових відходів, будівельного сміття, відходів виробництва у невідведених для цього місцях. Складування на вулицях, площах, зелених зонах, прибудинкової території тари, конструкцій, виробів, ґрунту, будівельних матеріалів тощо без відповідного дозволу.
10.15. Спалювання на території міста листя, гілок, відходів виробництва, а також спалювання сміття в контейнерах, урнах та на контейнерних майданчиках, у дворах.
11.8. За результатами перевірок контролюючі органи мають право складати наступні документи:
- припис, в якому вказуються виявлені недоліки, встановлюється термін для їх усунення;
- протокол про адміністративне правопорушення та постанови.
11.10. Штрафні санкції за адміністративні правопорушення стягуються у розмірі, передбаченому Кодексом України про адміністративні правопорушення.

   Кодекс України про адміністративні правопорушення
 Стаття 152. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів
Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб,  громадян - суб єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
{Стаття 152 із змінами, внесеними згідно із Законом № 55/97-ВР від 07.02.97 Закону № 1825-VІ від 21.01.2010}

від 340 до 1360 грн